17 Kasım 2007 Cumartesi

Seal Biyografi

Seal Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel, 1963 yılında İngiltere’de doğdu. Küçükken geçirdiği hastalık yüzünden yüzünde yaralar oluşan ve saçları dökülen Seal’ın ilk müzik kariyeri, 1990 yılında ünlü dans müziği prodüktörü Adamski ile çalışarak “Killers” adlı single’da yer almasıyla başladı. İngiltere’de 1 numara olan parçanın ardından ZTT Records ile anlaşan Seal, ilk albümü “Seal” i 1991 yılında çıkarttı. Albümde “Killers” parçasını baştan yorumlayan Seal, 2. single “Crazy” ile müzik kriterlerinden olumlu eleştiriler aldı.
1994 yılında çıkan 2. albüm “Seal”, bazı çevrelerce “Seal II” olarak da biliniyor ve 1990’ların en önemli albümleri arasında kabul ediliyor. Albümden çıkan ilk single’lar “Prayer for The Dying” ile “Newborn Friend”in ardından Grammy’lere ‘yılın albümü’ olarak aday gösterilen “Seal II”nun esas başarısı 3. single “Kiss From A Rose”un yayınlanmasıyla oldu. 1995 filmi “Batman Forever”ın soundtrack’inde yer alan “Kiss From A Rose” ile tüm dünyada tanınan Seal, 1996 Grammy Ödülleri’nden “Yılın Kaydı” ve “Yılın Şarkısı” (Kiss From A Rose) ödülleriyle döndü.
1996 yılında “Space Jam” filminin soundtrack’i için yorumladığı Steve Miller Band’ın “Fly Like An Angle” parçasının ardından Seal, dört yıl aradan sonra, 1998’de 3. albümü “Human Being”i çıkarttı. Öldürülen rapçiler Tupac Shakur ve Biggie Smalls’a ithafen kaydedilen “Human Being”den üç tane single çıktı; “Human Beings”, “Latest Craze” ve “Lost My Faith”. Albüme yapılan yorumlarda, albümün başarısız olduğu öne sürüldü.
2001 yılında yeni stüdyo albümü “Togetherland”i yayınlamak isteyen Seal, albümden memnun kalmayınca bu albümden vazgeçti. 2002 yılında DJ Jakatta ile ortak çalışmasından oluşan “My Vision” ile hayranlarını memnun etti ve 2003 yılında 4. stüdyo albümü “Seal IV”ü piyasaya çıkarttı. Ne yazik ki yine dinleyenlerini memnun edemeyen bu yeni albüm, eleştirmenler tarafından da beğenilmedi.
2004 senesinde çıkan derleme albüm “ Best 1991 – 2004”, üç versiyonla müzikseverlerle buluştu. İlk versiyonunda Seal’in en iyi şarkılarına yer verilirken, ikinci versiyonda en iyi şarkılar akustik olarak yorumlandı. Üçüncü versiyonda şarkıların remixleri ve DVD’sine ulaşabilen hayranlar, aynı zamanda albümde “David & Bacharach” klasiği “Walk On By” ile “Echo & The Bunnymen” parçası “Lips Like Sugar” yorumlarını da dinleyebildiler.
Ünlü manken Heidi Klum ile evli olan Seal, 2004 yılında Fransa’da verdiği bir konseri kaydederek albüm haline getirdi. 2005 yılında “Live In Paris” adıyla piyasa çıkan albümün DVD versiyonunda Jimi Hendrix klasiği “Hey Joe”da bulunuyor. 2005 yılında çıkan bir diğer konser albümü “One Night To Remember” ile sevenleriyle buluşan Seal, albümde Brahms’ın “Lullaby” şarkısına yer verirken 53 kişilik bir orkestra da Seal’a eşlik etti.
2007 yılının son aylarında çıkardığı "System" adlı albümle köklerine geri döndüğünü söyleyen sanatçı, bu albüme eşi ile birlikte söylediği "Wedding Day"i de dahil etmiş.

Hiç yorum yok: